In 2004 was Genova de Europese hoofdstad van cultuur.
Bezoek nu deze stad, rijk aan geschiedenis, architectuur, kerken en gebouwen en u ontdekt zelf waarom.
Bezichtiging van Genova en omgeving met de enige officiele Nederlandstalige stadgids


Dhr. Andrea Azzinari
via Mascherona 28/5
16123 - Genova
tel./fax: +39-010-2467569
mobiel: +39-339-1753263
mailto:zuggino@yahoo.com
Alle communicatie in het Nederlands

Genova (Genua)
Genova en Venetië waren na de val van het Romeinse Rijk, met dank aan de handel met het Verre Oosten, twee van de rijkste steden van Italië. Dat was lang geleden, ondanks dat ze nog wel rijk zijn aan historie, historische gebouwen en ze een geheel eigen sfeer uitademen, hebben beide steden die rijke status van toen allang niet meer. In Genova is de sfeer die een havenstad kenmerkt duidelijk blijven hangen. Voor een stad die de grootste haven van het land heeft is die eigenschap niet eens echt vreemd te noemen.

Functioneel
Echt mooi kunnen grote havensteden doorgaans niet worden genoemd, ze zijn eerder functioneel. Ze kennen vaak een verwaarloosde aanblik van het havengebied. Dat had Genova ook, de afgelopen tien jaar is de gemeente echter druk in de weer geweest dat imago kwijt te raken. Toch is dat ondanks alle inspanningen niet helemaal gelukt. De gemeente zou er goed aan doen de autoweg die op enkele meters boven de boulevard slingert af te breken en het drukke verkeer om de stad heen leiden. Aan de andere kant is die autoweg wel een van de meest in het oogspringende en dus kenmerkende zaken van deze ongeveer 750.000 mensen tellende stad, waarvan de buitenwijken op het centrum neerkijken.
Het is een beetje mooi versus zeer lelijk in Genova. De brede avenues zoals de Via XII Ottobre en de Via XX Settembre maken een overweldigende indruk en behoren tot de breedste straten van Italië. Aan de andere kant zijn er talloze huizen die best een opknapbeurt kunnen gebruiken. De opknapbeurt van de gemeente, die ettelijke miljoenen heeft geïnvesteerd in het toonbaarder maken van het havengebied zijn desondanks niet voor niets geweest.

Dolfinarium
Net achter de boulevard vind je lopend het meest kenmerkende gedeelte van Genova. Er is een overvloed aan kleine, lange, maar vooral smalle straten. De leukste en met een typisch Italiaanse sfeer is een winkelstraatje net achter de boulevard. Het straatje loopt evenwijdig aan de boulevard en staat op een gemiddelde kaart niet eens aangegeven. Het wemelt er van de lederwinkeltjes en shopjes waar ze mobiele telefoons verkopen.
Even terugkomend op het nieuwe aanzicht van de haven: er is een compleet dolfinarium en een pier met vergader- en congresruimtes verschenen. Vanaf Ponte Morosini is het uitzicht op de stad goed, Genova kromt zich als het ware om haar natuurlijke inham heen. Dat is het eerste punt waarbij de stad gelijkenis vertoont met Napels. De tweede vergelijking is dat Genova wel eens het Napels van het noorden wordt genoemd. De smalle straatjes zijn daarvan de oorzaak. Die straatjes zijn in sommige gevallen niet meer dan anderhalve meter breed en zijn bovendien volgehangen met wasgoed, waarvandaan de vergelijking met Napels komt.

Centraal station
Overal in de stad zijn monumenten te vinden, maar de meeste staan aan de Via Balbi en de Via Garibaldi. De beide straten liggen aan de westkant van het centrum en zijn enkele honderden meters verwijderd van het Centraal Station. Het plein rond CS is min of meer het beginpunt voor toeristen die de stad willen verkennen.

Geschiedenis
Genova heeft een lange geschiedenis als zeevarende macht. Eerst was het een handelspost met het oude Griekenland, maar het werd later de hoofdstad van een klein handelsrijk. De opkomst van Genova begon in de twaalfde eeuw. Vanaf dat moment profiteerde Italië van de door Genovese zeevaarders opgezette handelsposten in het Midden-Oosten. De Gouden Eeuw duurde hier tot in de zestiende eeuw (heerschappij van Andrea Doria). Verdeeldheid onder de heersende aristocratie en bezettingen door de Fransen (1668) en de Oostenrijkers (1734) leidden tot de ondergang van het gebied rond Genua (de streek Ligurie).

Links:
http://www.comune.genova.it/
http://www.stedentipsvoortrips.nl/italie/genova.htm